Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Společnost Epic Games založila svůj obchod Epic Games Store (EGS) i na truc kvůli tomu, jak svůj dominantní Steam provozuje konkurenční Valve.  A díky sporu s firmou Apple o tom vyplouvá na povrch řada věcí.
icotech852 (200) | 15.8.202117:52
a co unreal engine,ten je predsa len prijmom pre Epic
Odpovědět0  0
Mitisko (125) | 15.8.202115:14
Konkurence a více možností je pro zákazníka vždy pozitivum. Nejhorší dopad co já vnímám na herní průmysl je nekompatibilita stejných online her. Když si koupíte hru na Steamu a váš kámoš si jí zakoupí na Epicu tak máte problém a hrát online nemůžete. Některé hry to mají ošetřené, ale ne všechny.
Další obrovský problém který vnímám je vlastnictví a stále se měnící podmínky. Na začátku Steam umožňoval mít 1 steam account na 5 PC teď už je to jenom 3 PC a posledně je to už nějak podmíněno i tým odkud hráč hraje. Když se zdržujete na území dvou států a máte několik adres ­(jiné lokality IP adres­), tak steam dělá problémy s přihlášením, posledně když jsem byl v zahraničí, tak jsem si ani nezahrál, protože se mi prostě nepovedlo přihlásit a kým jsem to se supportem vyřešil už jsem byl doma, no 3 dni jsem byl bez všech her. Ne že bych se zbláznil, ale když uvážím, že tam mám sbírku za cca 2500€ a oni mi prostě zatrhnout přístup. Je tu ještě možnost GOG, ale to zase neřeší problém s online hraním a jak jsem ztratil přístup k mailu od googlu tak jsem ztratil možnost přihlásit se do svého GOG a nepovedlo se mi vůbec obnovit. Ještě že hry které mám z GOG se dají zpustit bez jejich launcheru, ale i tak je to des tahle situace, aby se člověk bál o něco za co už jednou normálně zaplatí, tak ho nějaký steam podmiňuje stále novými podmínkami.
Je mi smutno ze stavu který je celkově v IT. To co dělá Microsoft­/Steam­/Google jak přistupují k soukromí, jak cenzurují doslova jak se hrají na bohy je absolutna katastrofa a nejhorší je, že neexistuje žádná obstojná alternativa, kde by člověk mohl utéct. Zlaté 90 léta a Windows 98 a XPčka, ty časy se už nikdy nevrátí, když byl uživatel pánem svého PC. Teď máme pod rúškom bezpečnosti a ochrany minimální přehled co systém vlastně dělá, někdy mi je z toho až na blití a hlavně když si uvědomím jak to lidem nevadí...
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 15.8.202123:00
No, nad mím hlavním PC, který slouží i jako herní mám kontrolu prakticky jakou jen můžu chtít a jsem pánem svého PC do větší úrovně než umožňovaly . Vzhledem k tomu že tam jede Linux, ale je pravda že svoboda a kontrola nad svím PC vyžaduje určité kompromisy, ale vyškrtnou aspoň microsoft jde. K obětem těch kompromisů je alespostpoň zatím hraní onlyne her využívajících užívající EAC nebo battle eye, ale to očekáváme vyřešeno do konce roku. Valve plánuje do uvedení Steam decku vylepšít kompatilibitu protonu tak, že budeš moct hrát všechny hry které jen chceš a proton není uzavřené řešení, takže nakonec pod ním můžou běžet hry jak z epic storu, tak gogu kteří do vývoje protonu neinvestují ani cent, byť gog aspoň neháže klacky pod nohy a nenutí používat s linuxem nekompatibilního klienta a prodává i nativní linux hry.
Možnost používat linux a duck duck go a hrát jen hry z gog má každý má každý, ale lidi jsou pohodlní a nechtějí učinit ani tu sebemenší oběť a radši nadávají jak dřív bylo lép místo aby hlasovaly pro změnu svoji peněženkou.
Odpovědět0  0
peteb (364) | 16.8.202112:07
Nepochopil jsem co má časová exluzivita určitých herních titulu na EPIC Store společného s ­"konkurencí a více možnostmi­". Osobně vydavatele­/tituly, které touto cestou zvolí ignoruji.
Odpovědět1  0
KingTopas (11) | 10.8.20212:46
Myslel jsem, že hejtování Epic storu už vyšlo z módy, ale jak to tu čtu, je evidentně dost zakořeněné :­-­) Osobně mi Epic vůbec nevadí, ba naopak, má slušné slevy ­(Control za $10­) a zahrál jsem si díky němu zadarmo řadu fajn her, ke kterým bych se jinak nedostal. A samozřejmě taky pár blbostí, ale aspoň za to člověk platí jen časem, ne penězmi.

Všeobecně, konkurence je pro nás zákazníky prospěšná. Btw, tenhle týden je tam zadarmo A Plague tale: Innocence.
Odpovědět0  0
Andir (749) | 9.8.202116:41
hlavně aby to epicu vydrželo a bylo kde kupovat hry kromě ms store.
Odpovědět3  11
Akuh (1106) | 9.8.202117:26
Ty musíš mít vlastním fanatismem způsobenou ztrátu paměti a selektivní slepotu, co? Krom Epicu a MS Store tu existuje i Steam zmíněný v článku, který mimochodem bojuje proti téměř monopolu MS na poli operačních systémů na herních PC a nepotřebuje kvůli tomu ani nikoho žalovat, korumpovat vývojáře ­(přičemž v procesu korupce vraždit porty her na alternativní OS, aneb ­"Port na linux bude až to vyjde­" ­-> ­"eee epic nepodporuje linux, takže port bude až to bude na steamu­" ­-> ­"Hele, epic to rozdával zdarma. Vývoj by se nezaplatit protože hodně lidí si to stáhlo zdarma a hrálo pod protonem a my jsme placeni jen z prodejů linux portu­"). Komický na tom je že aby byli epic schopen prodat­/rozdat nějakou hru na linux, musí to za ně taky odedřít Valve, se svým protonem.
A pak je tu i GOG. Když krachne epic, nic hrozného se nestane, třeba GOG vstřebá část her z epicu což by bylo i dobře.
Ale ne podle tebe existuje jen epic a MS store.
Odpovědět12  1
Andir (749) | 9.8.202117:59
hezky si popsal svoji diagnózu ale s tím musíš k doktoru ne trolit na internetu ;­) dokud si steam bude brát 30% a jejich launcher bude stát za prd tak nezájem. Vtipné jak se tu oháníš fanatismem a dalšíma pojamam a ani nevíš co to znamená jen si to slyšel od nějakého youtubera :D ale to jsou ti specialisté z novinek :D radši zajdi k doktoru a už to neber ;­) ale čekal jsem kdy steam trollové budou opět kvičet :D když valve krachne tak se taky nic nestane :P
Odpovědět1  14
Akuh (1106) | 9.8.202118:42
No, já ale ve fanatickém zápalu netvrdil že tu je jen MS store a epic. Na rozdíl od tebe.

A když se tu fanaticky oháníš číslem 30% bez znalosti kontextu toho čísla, doporučuji dostudovat si sice starší, ale co vím stále platný článek:
https:­/­/arstechnica.com­/gaming­/2019­/04­/why­-valve­-actually­-gets­-less­-than­-30­-percent­-of­-steam­-game­-sales/
Odpovědět8  0
chaostheory (86) | 9.8.202120:44
Ani jediný člověk ty tvoje výblitky nebere vážně, a pokud ti je více než 14 let, měl bys vyhledat odbornou pomoc.
Odpovědět7  0
DarkRichelieu (1232) | 10.8.20217:34
Trolle, prosím tě, co je tak špatného na Steam launcheru. On je někde nějaký lepší ? Mám jich v PC asi 6 a na steam se ani jeden z nich nehrabe. Až nějaký bude lepší, tak se ozvy a mrknu na něj. Epic tady vzýváš už od jeho počátku, ale stále se ke Steamu ani nepřiblížil, většina her na rozdávání nestojí ani za odkliknutí odběru zdarma, takže díky mě zas až tak ve ztrátě není. Steameři tam moc nekupují, Epic si vytváří vlastní novou generaci co nemají na Steamu nic, nebo jen minimum. A až Epic budou ovládat Číňané celý a ne jen ze 40%, budeš asi první, kdo z toho nebude mít radost.
Odpovědět6  0
pietrolbc (208) | 10.8.202116:02
diagnóza Andir :D :D :D
Odpovědět2  0
honza1616 (3699) | 11.8.20212:14
Jedinej kdo tady trolí jses ty, s tou svojí fanatickou inklinací k epicu,
Az bude epic umět aspon polovinu toho co Steam tak přijď se ozvat,
Mimo to, pokud ti vadí Steam jako luancher, tak kupuj a spouštěj hry primo od vývojářů na jejich proprietárních luancherech

- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­-
Imho: stejně jim to do toho r.2027 nevydrží a zkrachuje to, protože je to černá díra na penize,
Mozna se po te době ztráta vyrovná, ale investice se jim nikdy nevrátí leda tak v r.2047
Je pěkný ze si zajistí exkluzivitu, ale z takto prodané hry maji nula nula nic, a k čemu to je když je exkluzivita platna rok, po roce si tu hru stejně koupi už jen minimum lidí, takže fakticky na tom nic nevydělají
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.